nieuw tuig

Share

Facebook Twitter Google+

Na 40 jaar is de EB60 zo langzamerhand wel weer toe aan een nieuw zeil. Een voor deze gelegenheid opgerichte tuigwerkgroep gaat op onderzoek uit om tot een keus te komen van het juiste doek. Er wordt informatie ingewonnen, gewikt en gewogen, talloze staaltjes doek aangevraagd en krimp- en rekproeven genomen. Uiteindelijk valt de keus op vlasdoek, mede omdat het katoendoek dat we kunnen vinden niet aan de eisen voldoet, maar vooral omdat we nu toch weer een tuig van natuurvezel willen.

Behalve een zeil laten we ook een fok maken en omdat de EB60 tegenwoordig in het ZZM ligt vragen we Willem Bosma, de zeilmaker van het museum, in de eerste plaats om dat te doen.

Na een jaar van onderzoek schaffen we dit voorjaar het doek aan en gaat Willem aan de slag. Op de Bataviawerf wordt in de zeilmakerij het doek op maat gesneden. Daarna gaat het deels terug naar het ZZM en wordt het gedurende de zomer in elkaar gestikt. Naast Willem werken hier aan mee Nico, een aankomend zeilmaker van het museum en nog twee leerling zeilmakers op de Bataviawerf.

In augustus hebben we kunnen zien hoe de fok werd afgezoomd. Dinsdag jongsleden, begin oktober 2013, zijn we nog eens gaan kijken. Het tuig is gereed op het aanlijken na. De fotogalerij geeft een impressie van het tot stand komen van het tuig.