windgezaagd eiken

Share

Facebook Twitter Google+

Toen we een tijdje terug voor het eerst naar Het Jonge Schaap togen was het meteen duidelijk dat hier een houtzaagmolen in bedrijf wordt gehouden door een enthousiastste ploeg mensen. Behalve dat dit leuk is voor de talloze toeristen die de Zaanse Schans aandoen, blijkt de molen ook werkelijk een prima adres voor hout te zijn. We hebben er de afgelopen tijd al het nodige hout opgehaald, zoals voor laningen, rondhouten en allerhande klein timmerwerk. Voor bestek gezaagd hout is dit ook een prima adres. Op voorhand kan je een stammetje selecteren en het hout kan in je bijzijn worden gezaagd.

HJSdeken201312

Vorig voorjaar hebben we zo ook bij Het Jonge Schaap een aantal stammetjes geselecteerd voor de komende grote timmerklus, het vervangen van de bun (deken en schotten) en alles wat daarmee samenhangt. We zijn van plan deze klus dit najaar uit te gaan voeren en daarmee kwam eind vorig jaar het moment dat dit hout gezaagd moest worden om nog enige tijd te kunnen drogen.

Begin december waren we (Rob en Sebas) opnieuw bij Het Jonge Schaap, nu om te zien hoe een stam voor de EB60 tot hoofdschotten werd verzaagd. Hieronder volgt een beeldverslag van die dag met een beknopte uitleg van wat zich afspeelt.


HJSdeken201312-01
Tim lijnt de zagen uit en stelt de zaagbreedte in. De geschilde eiken stam ligt klaar op de zaaghelling om naar binnen gesleept te worden en het zeil wordt er voor gelegd.


HJSdeken201312-05
De molen draait nu met winterzeilen. De stam wordt de zaagvloer opgesleept en er wordt een platte kant aan de stam gezaagd waar deze straks komt te rusten op de achterste schotel, een dwarsregel die op zijn beurt over de slede ligt. Daarna wordt de stam door de winderij naar het zaagraam gesleept.


HJSdeken201312-08
Lorin bedient de krabbelaar waarmee de trommel van de winderij wordt voortgedreven. De stam wordt daarmee over het sleehoofd getild en komt op de schotels te liggen. "De bevestiging geschiedt hier uiterst gemakkelijk door de span- of balkijzers (knevelboomen) met behulp van een koord en het spanhout (wartel)", aldus de beschrijving in Mechanische Technologie van D. Grothe uit 1879. Vervolgens worden de eerste sneden gezet en daarna wordt de stam overgenomen door een schotel voorbij het zaagraam.


HJSdeken201312-13
Na drie uur loopt de zaag de stam uit. Omdat de wind er helemaal uit is bedient Paul het krabbelwerk van de zaagslede, dat af en toe uit z'n werk moet. Er komt een eind aan het zagen. Het hout wordt plaat voor plaat opgetast, waarbij de resterende stam met een kantelhaak op z'n plaats wordt gehouden.


HJSdeken201312-15
Een nieuw hoofdschot voor de bun. Nat is dit een plaat van een kleine 300 kilo. Wanneer het hout is opgetast wordt de molen ingehaald. De zeilen worden weggerold, omgeslagen en geklampt.

Daarna zit de dag er al weer op.